Coastal E

Coastal E erstatter papirkartet!
På mindre fartøy har det lenge vært et sterkt ønske om å bli kvitt papirkartet. Kartrettelser er tidkrevende og kan være vanskelig å prioritere i en hektisk hverdag. A0 kartet er også et stort fysisk format og kan være en utfordring å jobbe med på en trang bro.

Dette har gjort at mer hendige, men dessverre ikke helt pålitelige, løsninger blir tatt i bruk. Dette viser undersøkelser som Sjøfartsdirektoratet har gjort. Som svar på dette har Sjøfartsdirektoratet publisert rundskriv RSV 12-2019 som åpner opp for at et elektronisk kartsystem, med mindre skjermflate enn en IMO godkjent ECDIS, kan erstatte papirkartet.

Forutsetningene er at*:

► Løsningen tilfredsstiller IMO ECDIS ytelses- og teststandard
► En rattmerket posisjonsgiver er tilkoblet
► Ved papirløst seilas må løsningen inkludere en backup-løsning

* Flere betingelser kan gjelde, avhengig av fartøystype og sertifikater.

Last ned brosjyre
Kontakt oss for et tilbud

Kart og kartabonnement
Med hensyn til kart sier rundskriv RSV 12-2019 at systemet må inkludere oppdaterte offisielle sjøkart (ENC). Kart er ikke inkludert i Coastal E løsningen. Kunde må ha et abonnement hos en kartleverandør.
Coastal E støtter kartformatene:

►  S-57 ver. 3
►  S-63 ver. 1.0 og 1.1
►  C-Map CM93/3 (ENC, ENC+ og Professional+)
Sensortilkobling
Coastal E har 5 com porter. 4 x RS422/485 og 1 x RS232/422/485.
Begge maskiner må ihht krav være tilkoblet rattmerket GPS eller annet rattmerket satellittposisjoneringssystem.
I tillegg må man ihht krav tilkoble heading og fartslogg dersom fartøyet har bærekrav til slikt utstyr.
Vi anbefaler at også rattmerket AIS tilkobles begge maskiner.
USB
Coastal E har 4 USB porter og leveres med en USB kabel som kan legges slik at det er lett å tilkoble minnepinne for oppdateringer av kart.
Nettverk
Det er ikke et krav at de to Coastal E maskinene er koblet sammen i nettverk, men vi anbefaler dette. Når de står i samme nett kan man tilpasse oppsettet slik at ruter deles mellom maskinene automatisk.

Anbefalt oppsett for papirløs seilas:

Strømforsyning
Coastal E har tilkoblingsmulighet både for AC og DC. Vi anbefaler at hver maskin kobles både til hovedstrøms- og nødstrømsanlegget.
Kurs
Vi anbefaler at alle som skal bruke Coastal E gjennomfører et brukerkurs. Kurset går gjennom funksjoner og smarte tips til hvordan man kommer godt i gang, navigerer trygt og ivaretar kartadministrasjon på en god måte. Vår kurspartner NTNU OT tilbyr Coastal E brukerkurs. Påmelding skjer på deres portal.

Sjekk dato for neste Coastal E kurs.
Funksjonalitet og diverse overlay
Brukergrensesnittet for Coastal E er det samme som for TECDIS. Man har alle funksjoner for ruteplanlegging og -monitorering. Det er støtte for radar overlay fra Furuno IMO radar.
oastal E har også støtte for vær overlay, som kan være veldig praktisk når værforhold må tas i betraktning mht operasjoner.
Armlenepanel FK 2020
Et armlenepanel, FK 2020, blir tilgjengelig både for Coastal E og for TECDIS. Armpanelet kan felles inn i stol
eller monteres på en egnet flate og kan gjøre betjeningen både praktisk og mer ergonomisk.Panelet har funksjonsknapper, scrollehjul og trackball og det har også USB port som kan brukes ifm kartoppdateringer.

 

Målskisse armlenepanel

Skjermstørrelser og fysiske mål
Coastal E leveres som panel-PC med enten 16’’ eller 22’’ skjerm. De to størrelsene kan fritt kombineres.

Målskisse Coastal E 16''

Målskisse Coastal E 22''