Eidsfjord Sjøfarm har fått overlevert sin nye servicekatamaran «MV Sifjord» med en kompakt broløsning fra Furuno Norge. Her vil nå båten få full oversikt i et ellers hektisk arbeidsmiljø. Vi har vært med på prøvetur!

Produktutvikler og selger Bjørn Juliebø fra Furuno Norge er stolt av denne leveransen og har stor tro på at dette blir framtidens broløsning for mange typer båter.

-«MV Sifjord» skal settes inn i arbeid på anlegget i Sifjord, og det er et fartøy vi har store forventninger til, sier Iver Almestad som er formann på Eidsfjord Sjøfarm og vil til daglig stå på broa til nybygget.

Betraktelig forbedring

- Konkret er dette en ny utforming innen broløsninger som Furuno Norge har kalt for BlueBridge™. Her har vi fått store vindusflater, kombinert med kompakte løsninger for navigasjon, alarmovervåkning og kontrollsystemer som gjør at oversikten blir betraktelig bedre på «MV Sifjord» enn på fartøyer med en mer tradisjonell broutforming, forteller Almestad.

For det er en kjent sak at fartøyer som opererer nært opp til merder i oppdrettsanlegg må ha et ekstra fokus og en så optimal oversikt som mulig. Det mener Almestad at broløsningen om bord i «MV Sifjord» vil bidra til.

- Om bord i «MV Sifjord» vil vi kunne manøvrere fra ei bro der konsollene for all teknologi er både smale og smekre. Dette vil i svært liten grad redusere sikten.

Å manøvrere nær merdene må gjøres på en trygg og sikker måte. Den forbedrede sikten om bord i denne servicekatamaranen bidrar sterkt til det, sier han.

Systemkontroll
Broen er ikke bare hjertet om bord i et fartøy. Det er også hjernen.

Teknologien på broa skal styre en rekke vitale systemer for drift av fartøyet. Motorpanel, gearkontroll, lensesystem, tankovervåking, lysstyring, lanterne og ventilasjon er noe av det en skal ha kontroll på.

-Betjeningen av alt dette er plassert på en måte som gir en komfortabel arbeidsstilling.

-Dette kan man kalle god ergonomi, sier Almestad. Komfortable arbeidsstillinger gir ikke bare mindre slitasje, men også økt sikkerhet og overblikk.

Furuno Norge har sørget for store oversiktlige skjermflater, samt en gunstig kombinasjon av fysiske kontroller og moderne touch-panler. Det gjør både navigasjon og kontrollsystemene enkle å betjene, forteller Almestad. Bilde under.

Lysvennlige skjermer
Furuno Norge har gjort store forbedringer på nettopp dette området. Oversiktlighet og enklere betjening har stått i fokus under utviklingen av teknologien.

Touch-skjermene betjenes enkelt med intuitive skjermbilder og funksjonsvalg.

Alle skjermer har glassflater, og er optimalisert med hensyn til synsvinkel og kontrast. For med ei bro med store vindusflater kommer sol og fint vær raskt inn, noe som normalt ville svekket mulighetene til å se hva som er på skjermene. Med disse skjermene vil ikke sola svekke sikten.

-Skjermene takler alle typer lys, også skarpt sollys. I tillegg har skjermene en enhetlig palett og sentralisert dimming for optimal sikt og betjening også når det er mørkt.

Hindrer stress
Lyder og blinkende lys grunnet alarmer kan også erfarne båtførere oppleve som stressende. Spesielt når en fra før står i en i utgangspunktet stressende manøvreringssituasjon der fokus er viktig.

I slike situasjoner kan det også være vanskelig å identifisere hvilket system om bord som utløser alarmen.

- Den nye broløsningen om bord i «MV Sifjord» har et integrert alarmsystem som gjør det enklere for båtfører å få informasjon om alarmer, og dermed respondere raskt og effektivt.

Alarminformasjonen vises på skjermen, rett foran operatøren. Der framgår det informasjon om hvilket system som utløser alarmen, samt årsaken, forteller Iver Almestad.

Vil du ha mer informasjon om BlueBridge™? Klikk her...