Furuno er stolt leverandør av navigasjonsløsningen på MS Medstraum, verdens første helelektriske hurtigbåt og årets vinner av den prestisjetunge Ship of the Year prisen, som ble delt ut 6. september 2022, under SMM.

MS Medstraum eies av reiseselskapet Kolumbus og skal driftes av Norled. Furuno gratulerer partene med et særdeles innovativt nybygg og den gjeve prisen!

TECDIS ER SENTRAL I LØSNINGEN

Sentralt i navigasjonsløsningen er kartmaskinen TECDIS. I tett dialog med Norled, som skal ha driftsansvaret for MS Medstraum, er løsningen utvidet med ny funksjonalitet spesielt godt tilpasset rutehåndtering for hurtigbåt. Dette inkluderer blant annet funksjonen Quick Route som gjør det svært enkelt å utføre ruteendringer når behov oppstår ad hoc.

MS Medstraum er helelektrisk og har en batterikapasitet for 1 times fart i 23 knop, noe som er svært oppsiktsvekkende. Mye er gjort med design, materialvalg og valg av utstyrspakker for å få til dette. Hurtigbåten skal benyttes i normal hurtigbåtdrift, men også for hurtigbåt cruise. TECDIS har funksjoner tilpasset integrasjon med fremdriftssystemet slik at fart og dermed energiforbruk kan tilpasses behovet, enten det er punktlig ankomsttid eller energibesparende seilas som skal være avgjørende.

TECDIS ARMLENEPANEL FK 2020

Et TECDIS Armlenepanel FK 2020 er også utviklet slik at betjeningen av ofte brukte funksjoner er enkel, effektiv og ergonomisk god.

Tecdis onboard MS Medstraum

Kaptein Einar Netland om bord i MS Medstraum. Foto: Kolumbus.

TECDIS er en IMO godkjent ECDIS og er kjent for å være særdeles brukervennlig. Den er populær blant navigatørene som seiler langs norskekysten. En tett dialog og godt samarbeid over mange år har resultert i en effektiv løsning for krevende kystseilas.

Kolumbus vurderer TELSCOPE FOR MS MEDSTRAUM

AUTOMATISK OG NØYAKTIG LOGGFØRING GIR NYTTIG INFORMASJON OM DRIFTEN

Mikal Dahle Kolumbus

Neste trinn er å se på implementering av TELSCOPE Elektroniske loggbøker, sier Mikal Dahle, prosjektleder for TrAM fra reiseselskapet Kolumbus.

Automatisk og nøyaktig loggføring vil kunne gi et verdifullt rapportgrunnlag for tuning opp mot optimal drift av fartøyet.

NORLED TAR I BRUK TELSCOPE FOR HYBRIDFARTØY

TELSCOPE er nylig tatt i bruk for MS Fjordgyn, som ble overlevert til Norled i mai i år. Fartøyet eies og driftes av Norled på oppdrag fra Sjøfartsdirektoratet.Fartøyet har hybrid fremdriftssystem som skal sikre et redusert miljøavtrykk. Autologging av vekslingen mellom elektrisk og dieseldrevet fremdrift, samt rapportering rundt dette, er en av fordelene de ønsker å kunne benytte seg av.

telScope_furunoNorge_DNV_loggbøker

TELSCOPE er en helhetlig løsning for elektroniske loggbøker, sjekklister og fremtidige e-navigasjonstjenester. Loggbøkene er nå typegodkjent av DNV, i henhold til ISO 21745 – Electronic record books for ships og DNVs egne klassekrav. Løsningen er i tråd med SOLAS og MARPOL.

NYHETER FRA FURUNO NORGE